Ingrediënten
- 500 gram spliterwten + 2 liter water
- 2 blaadjes laurier
- 6 stuks kruidnagels
- 3 (rode) uien
- 1 prei
- 1 grote wortel of 2 kleine
- 2 stengels bleekselderij
- ½ rode peper (zonder zaad)
- Handvol peterselie
- Peper en zout
- (eventueel vegetarische spekjes)
vega-erwtensoep
Ongeveer 8 kommen soep
Bereiding
- Doe de spliterwten met 2 liter water in een ruime pan en breng het aan de kook. Schuim het af.
- Prik de kruidnagels in een ui (zonder schil) en doe in de pan + de laurierblaadjes. Kook op zacht vuur ongeveer 1 ¼ uur, tot de spliterwten zacht zijn.
- Hak ondertussen de uien fijn, de prei, de wortel, de bleekselderij en de rode peper.
- Haal de ui en laurier uit de pan, stamp de erwten fijn met een pureestamper.
- Doe alle fijngehakte groente bij de pan in, laat het koken en draai dan het vuur laag, kook nog ongeveer een kwartier.
- Kruid de soep met flink peper en zout. Draai het vuur uit en doe er een handvol fijngesneden peterselie bij.